Een lekker bedje

Gepubliceerd op 23 november 2021 om 18:00

Alle husky's zijn van origine gewend aan de kou en kunnen met hun vacht niet binnen leven of in warme gebieden. Toch is het wel zo lief om ze een warm en droog bedje te geven, zeker als er sneeuw ligt. 

Iris

Tikka

Het is maandagochtend. Vol energie en enthousiasme word ik wakker. Demi en ik eten weer gezellig ons ontbijt op de grond op. Er is geen vaatwasser. Dat betekend dat we na elke maaltijd onze borden af moeten wassen. Ik was onze ontbijtspullen af en vertrek naar de kelder. Daar ligt onze werkkleding, omdat die nogal stinken. Caisa, Demi en ik kleden ons weer warm aan en vertrekken naar buiten. 

Daar begint het voederritueel weer net als gisteren. Alle honden zijn enorm blij als er mensen langs komen en al helemaal als ze de kar met eten en drinken aan zien komen. 

Ik begin de namen al een beetje te kennen en de honden beginnen mij ook te herkennen. Het is erg leuk om te zien, dat sommige honden die eerst wat schuwer waren, nu naar mij toe durven te komen. Het voeren gaat al een stuk sneller dan gisteren. We krijgen de smaak aardig te pakken.

De honden eten allemaal op een vaste plek in hun verblijf. De ene eet links, de ander rechts, de ander in het hondenhok en de ander bij de deur. Ik weet dit natuurlijk nog niet allemaal uit mijn hoofd, maar gelukkig lopen ze vaak zelf al naar de goede plek.

We zijn al snel bij het einde. Aangezien het twee enorme rijen aan hokken zijn, zijn de eerste honden al weer klaar met eten. Demi en ik halen alle voerbakken uit de hokken terwijl Caisa de kar opruimt. Als we de voerbakken er niet uit zouden halen, gaan sommige honden er in plassen of er aan knagen. Ondertussen knuffelen we met de honden en kunnen ze aan ons wennen. Ook probeer ik ondertussen wat namen uit mijn hoofd te leren. Dit gaat verbazingwekkend goed aangezien ze allemaal zo schattig zijn en allemaal een eigen karakter hebben. We zijn net klaar als de man van Caisa aan komt rijden op de tractor. Hij brengt allemaal balen met zaagsel. Hij zaagt ze in drie stukken met een kettingzaag. Hiermee gaan we de binnenhokken vullen, omdat het vanmiddag gaat sneeuwen. De binnenhokken zijn geïsoleerd tegen de kou. Ze staan op poten boven de grond tegen de wind en hebben een relatief kleine opening zodat de honden erin kunnen springen. Ik dacht eerst; "Hoe komen ze hier in?" maar de honden zijn er handiger in dan ik dacht. 

Elk hok krijgt een dik pak zaagsel die we door de kleine ingang moeten proppen. Ik ben inmiddels zelf ook een zaagselmonster geworden. Tijdens het vullen van de hokken begint het te sneeuwen. Vol blijdschap kijken we alle vier naar boven. Ook de honden worden enthousiast en beginnen te blaffen. Een magisch moment. 

We besluiten om naar binnen te gaan "zodat het kan sneeuwen". We lunchen met wat soep en broodjes. In Zweden eten ze twee keer per dag warm. Dat valt wel in mijn straatje. We eten ook veel soep en laat ik dat nou net enorm lekker vinden. We lunchen standaard om 12 uur en het avond eten staat netjes elke dag om 17 uur klaar. 

Na de lunch hebben Demi en ik een dutje gedaan. Omdat er een klein laagje sneeuw lag, besloten we om daarna naar buiten te gaan en een stukje te wandelen. Onderweg moesten we natuurlijk veel foto's maken van het mooie uitzicht. Uiteraard kunnen gekke-bekken-selfies ook niet ontbreken. Een frisse neus halen deed ons goed. Toen het donker begon te worden, zijn we weer terug naar de farm gegaan. En dan denk je; zo die hebben lang gewandeld dat het al donker is. Echter is het om 15 uur al donker hier. In Nederland zou je nog makkelijk kunnen zien buiten, maar hier staan geen lantaarnpalen. Het enige licht dat er is, komt van de maan. Dat maakt het extra bijzonder; alles is bedekt met sneeuw, omgeven door grote dennenbomen, weg gewezen door het maanlicht. 

 

We hebben de middag gevuld met wat puzzelen in onze puzzelboekjes. Wachtend op: "Girls, dinner is ready!" Vandaag eten we hetzelfde als afgelopen zaterdag, omdat Caisa weg moest, heeft haar man het eten opgewarmd. Demi en ik hebben in de avond een film gekeken; The Joker. Caisa kwam vrij snel na het aflopen van de film thuis met zelfgemaakt ijs! Dat moesten wij natuurlijk even proeven! Het ijs was gemaakt van kaas met bergbraambessen (hjortron). Klinkt misschien raar kaas in ijs, maar het was ontzettend lekker en zacht. Voldaan van het ijs zijn we gaan slapen. 

 

De volgende dag (dinsdag) was Caisa al vroeg weg. Dat betekent dat Demi en ik vandaag zelf alle honden mogen voeren. We hebben beide een briefje meegekregen met de juiste hoeveelheid voer per hond en waar in de hokken de honden graag eten. Eerst geven we de honden die dat nodig hebben medicatie. Marwin moet een druppel in zijn rechteroog, Marion krijgt Prednisolon en Sky krijgt Rimadyl. Rimadyl werkt ontstekingsremmend. Sky heeft namelijk gevochten met zijn zoon en heeft daarbij een wond opgelopen. Inmiddels is dat gelukkig weer bijna genezen. 

Er zijn tijdens het voeren altijd een paar honden die proberen te ontsnappen. Ook vandaag waren er twee ontsnapt. Gelukkig rennen ze niet weg, maar blijven ze gewoon netjes bij de hokken. Er zijn een paar reutjes(mannelijke honden) die graag ontsnappen, omdat er een aantal teefjes(vrouwelijke honden) loops zijn. Het is maar goed dat er nog een hek tussen zit, want we willen geen puppy's in de winter. (Althans puppy's zou ik wel leuk vinden, maar niet zo praktisch in de winter) 

Na het voeren, hebben we alle hokken weer schoongemaakt. Dit keer ging het een stuk makkelijker, omdat er een klein laagje sneeuw lag. We hoefden dit keer niet de drollen weg te hakken! 

Eenmaal terug in het huis had Caisa al lunch voor ons gemaakt. Gebakken ei, kaas, prei en ui en wat losse stukjes paprika en tomaat lagen op ons te wachten. Uiteraard konden ook hierbij de crackers niet ontbreken! 

De rest van de middag was het een beetje wennen aan het "niks doen". Mijn dagen zijn normaal aardig volgepland, dus van heel veel doen naar veel vrije tijd is even wennen. Gelukkig hebben we genoeg vermaak meegenomen. De puzzelboekjes vulden zich snel tot het avondeten klaar was. We hebben tomatensaus met groente en vega-worst op samen met aardappelpuree (en crackers uiteraard).

Na een lekkere warme douche zijn we wat spelletjes aan de keukentafel gaan spelen. Caisa had thee klaargezet en een bordje met bananenbrood en taaitaai. Caisa maakt alles zelf; alle maaltijden, de koekjes en de andere lekkernijen. Dat smaakt dus extra lekker! 

Na het zoveelste kaartspelletje was het tijd om richting boven te vertrekken en de dag af te sluiten. 

Safir

Reactie plaatsen

Reacties

Jan Luuk van Dijk
3 jaar geleden

Leuke indruk van jullie bezigheden.

Pascal Dorsman
3 jaar geleden

Leuk weer Benthe. Kan niet wachten op de volgende...

Marion Dorsman (moeder Benthe)
3 jaar geleden

Lekker zoveel van die knuffeldieren daar hahaha!๐Ÿ˜

Mariska
3 jaar geleden

Zรณ leuk om te lezen Benthe! Je valt met je neus in de boter met zoveel knuffeldieren om je heen ๐Ÿ˜ Leuk dat ze aan jullie beginnen te wennen. Het ijs breekt haha ๐Ÿ˜ƒ
Fijne dag vandaag! Groet uit ๐Ÿ‡ฑ๐Ÿ‡บ

Trudi Dorsman
3 jaar geleden

Leuk weer om te lezen , ik geniet hier van.knuffelse met de honden want je zal Jil wel missen๐Ÿ˜’