Sneeuwparadijs

Gepubliceerd op 25 november 2021 om 16:00

Ik kom hier natuurlijk voor alle husky's, de sledetochten, de omgeving en alles wat met Zweden te maken heeft. Het enige wat de afgelopen dagen nog ontbrak is sneeuw! We willen flink wat sneeuw om sledetochten te kunnen maken. Een hele dikke laag in het bos, op de rode houten huizen en ijs, we willen ijs!

Sky en Detroit: kleiner verblijf, omdat ze gevochten hebben

Varja en Tikka 

Woensdagochtend word ik rond 6 uur wakker. Ik kijk gelijk uit mijn raam. Het heeft gesneeuwd! Eindelijk een dikke laag! Het is nog donker als ik naar beneden loop om de honden en Caisa gedag te zeggen. 

Demi wordt ook vrij kort daarna wakker. We ontbijten heel snel, want we willen graag de sneeuw in! Uit de kelder halen we vlug onze werkkleding. Met zijn drieën trotseren we de sneeuw. De zon moet nog opkomen als we richting de honden lopen. De mooie kleuren schijnen over de, met sneeuw bedekte, bomen. Ook op de huizen glimt een laag sneeuw. De sneeuw hier is anders dan in Nederland. Het is hier meer een soort poeder en in Nederland is het echte "plaksneeuw". Een sneeuwpop maken zit er dus niet één, twee, drie in.

De honden groeten ons weer vrolijk met hun geblaf. We moeten de kar vandaag eerst sneeuwvrij maken. Daarna laden Caisa en ik de kar vol met voer en water. Ondertussen schuift Demi de ingangen van de hokken vrij van sneeuw zodat we er makkelijker in kunnen. 

We moeten met zijn allen de kar door de sneeuw heen duwen om bij de honden te komen. Het voeren gaat heel snel. Het is grappig om te zien dat sommige honden een baard van de sneeuw hebben gekregen. Witte vlokken hangen onder hun kin.

Na het voeren, halen we alle etensbakken uit de verblijven. Sommige honden zijn inmiddels weer lekker warm in hun hokje gekropen, maar komen er toch even uit om een knuffel te halen. Andere honden zijn helemaal dol van de sneeuw en rennen rondjes in hun verblijf. Vandaag gaan we na het voeren een aantal jonge honden trainen. De jonge honden zijn iets ouder dan 1 jaar. Dit is de leeftijd waarop ze volgroeid zijn en mogen leren om voor de slee te lopen. Caisa laat alle verschillende soorten harnassen zien. Er zijn verschillende maten, maar ook verschillende soorten zodat de honden geen schuurplekken krijgen.

Vandaag trainen we Liv, Hysen en Teo. De eerste trainingen zijn; het wennen aan een harnas/tuig om hebben. We trekken deze bij ze aan en kijken of ze willen trekken. Thuis mag mijn hond niet trekken, maar dat is hier juist de bedoeling. Alle drie de honden lijken het erg leuk te vinden en lopen gezellig mee onder aanmoediging (geblaf) van de andere honden. 

 

Het is tijd om te lunchen. Demi en ik lunchen samen met gebakken ei, prei, ui en kaas. Daarnaast hebben we er vandaag wat broccoli en aardappelstukjes bij gekregen. Omdat er vandaag echt veel sneeuw ligt, besluit ik om na de lunch weer naar buiten te gaan. Het is belangrijk om een goede band met de honden te krijgen voor de sledetochten. Ze moeten je vertrouwen en ik moet de honden ook vertrouwen, dus blijf ik een tijdje bij de wat schuwere honden in het verblijf.

Inmiddels is het bijna 15 uur en dat betekend dat het al donker wordt. Tijd om naar binnen te gaan en op te warmen, want ik heb de hele middag in de sneeuw gezeten. Demi en ik maken allebei wat puzzels in onze puzzelboekjes in Demi haar kamer. De deuren staan open en de lekkere geur van het eten komt ons al tegemoet. Onze geweldige kok Caisa is weer aan het koken. Vandaag staat er een burger op een broodje en friet op het menu. Uiteraard horen daar sausjes bij. Dit zijn weer hele anderen dan in Nederland. De mayonaise is bijvoorbeeld met een soort komkommer erin.

Tijd om af te wassen! We spelen nog eventjes een ronde dieren-kwartet en dan op tijd naar bed! (dat rijmt)

 

Donderdagochtend besluit ik om een rondje te gaan wandelen terwijl de zon opkomt. Omdat het zo snel donker is, wil ik minimaal twee keer per dag buiten geweest zijn. Één keer daarvan is altijd de honden voeren. Ik trek boven mijn kleren aan en loop naar beneden om mijn sneeuwschoenen aan te doen. Tikka, Varja en Safir staan mij al vrolijk op te wachten. Dan komt ook Caisa om het hoekje kijken. Ze vraagt of ik het leuk vindt om Tikka en Varja mee te nemen. Natuurlijk wil ik dat! Tikka moet aan de riem, omdat ze weg rent als ze een eland ziet. Varja mag gezellig los mee rennen. Met zijn drieën gaan we op pad. We lopen door het bos richting een paar andere huisjes. De huisjes hebben uitzicht over het meer, waar inmiddels meer dan 30 centimeter aan ijs op ligt. Ik kijk over het meer en geniet even van het uitzicht. Ulf(de man van Caisa) rijdt ondertussen op zijn sneeuwscooter over het ijs om de route van de sledetochten uit te zetten. We hebben een aardig stukje gelopen en gerend, dus is het tijd om weer terug te gaan. De honden mogen in hun buitenverblijven die ik gelijk even schoonmaak. 

Vol energie, van het buiten zijn, stofzuig ik de bovenverdieping, maak ik even de plee schoon (moet ook gebeuren), de wastafel en doe ik de afwas van vanochtend en gisteravond.  

Als lunch kregen we rijst met tomatensaus, groenten en worst. Vrij snel daarna kwam de zoon van Caisa langs en zijn Demi en ik de honden gaan voeren. Vandaag was het ook weer tijd om de verblijven schoon te maken. Elke hond poept per dag ongeveer drie keer. Van twee dagen zijn dat dus zes drollen per hond. Voor 65 honden kom je dan uit op 390 drollen weghakken. Je snapt wel dat we pas klaar waren toen het al donker was. Als beloning kregen we binnen een zelfgemaakte koek/cake. Die smaakte heel lekker!

De middag vulde zichzelf tot het avondeten met geklets en uiteraard een stukje typen aan mijn blog. Het was een drukke dag, dus kregen we een stevige maaltijd; pasta met vega-worst! (en ja ook crackers) Na het avondeten zijn we blijven hangen totdat we moe werden. We hebben met zijn drieën heel wat weg gekletst over van alles en nog wat en een vegan Magnum gegeten. Uiteraard met het gezelschap van Tikka, Safir en Varja! (die mochten brokjes, geen ijs) 

Vandaag was de track voor de sledetocht nog niet goed genoeg... maar... morgen wel! Morgenochtend om 9 uur is onze eerste sledetocht!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Jan Luuk van Dijk
3 jaar geleden

Ha Benthe. Wat weer een leuk verhaal en mooie foto's. Met die sneeuw is het echt een plaatje, zoals wij ons Zweden voorstellen. Geniet ervan.

Marion Dorsman (moeder Benthe)
3 jaar geleden

Weer een heerlijk verhaal!
X

Pascal Dorsman
3 jaar geleden

Leuk weer Benthe 👌

Geniet ervan en veel plezier morgen met de sledetocht

Margriet van Dijk ( oma van Benthe)
3 jaar geleden

Ik geniet van je verhaal Volgens mij heb jij intussen al gesleed gezien het feit dat jij amazing bij de foto riep. Geweldig voor je want daar doe je het toch eigenlijk voor. Ben je al weer een beetje opgeknapt? Ik hoop van wel. Liefs van oma

Levina
3 jaar geleden

Een sledetocht, ik ben jaloers leuk om zo mee te kunnen lezen met je ervaringen

Wilrieke
3 jaar geleden

Super leuk om te lezen ! Ik geniet een beetje mee. Wat een geweldige tijd heb je daar.

Gerlinda Zaalberg
3 jaar geleden

He Benthe, het lijkt wel of ik een lekker boek aan het lezen ben! Top. Geniet er maar lekker van.

Trudi Dorsman
3 jaar geleden

Wat schrijf je ontzettend leuk, ik geniet van je verhaal en de mooie foto's Geniet er lekker van.Liefs oma.

Mariska Lameijer
3 jaar geleden

Goedemorgen Zweden 😍
Heel veel plezier op jullie eerste sledetocht!
Ik geniet van je gezellige verhalen buuf 😃 Groet uit Nederland, ook hier af en toe een heeeeeeeel plaatselijk sneeuwbuitje. Natte sneeuw nog weliswaar, in tegenstelling tot de droge sneeuw bij jullie! Ik zie uit naar plaksneeuw, zoals jij dat zo mooi benoemde haha. Fijne dag kanjer!!!!!!!!! 😘 Zweden boft met jou en jij boft met Zweden 🎉🥳

Roine
3 jaar geleden

Rimke en ik volgen je avonturen, superleuk! Bakt Caisa ook zelf polarbrot/vetekakor? Mijn favoriete brood in Zweden, Rimke vindt het juist niet lekker. En leer je ook al wat Zweeds? Heel benieuwd naar het volgende verhaal over de sledetocht! Veel plezier!

Benthe
3 jaar geleden

Wat super leuk! Soms maakt ze dat zelf inderdaad! Momenteel maakt ze vooral veel soorten lekkernijen en warme maaltijden.
Groetjes vanuit Zweden

Diana
3 jaar geleden

Wat een wonder wereldje daar hé. Waanzinnig Benthe.