Sledetocht met wind uit het noorden

Gepubliceerd op 26 november 2021 om 21:00

De eerste sledetocht gaat vandaag plaatsvinden. Het is -18 graden en de wind komt uit het noorden; wat het nog kouder maakt. Gisteravond is ons verteld dat we onze warmste kleren aan moeten doen, omdat je anders op de slee bevriest (ik wil liever geen ijspegel worden).

Lily

Fika met Caisa

Gezien het feit dat we vandaag voor het eerst (om 9 uur) op sledetocht gaan, ben ik om 5 uur al wakker, ik denk omdat ik er iets teveel zin in heb... Ik blijf nog een tijdje liggen en besluit om er rond 6 uur uit te gaan. Ik begin de dag met mijn ochtendritueeltje. Ik begin elke ochtend met mijn thermo-kleding aantrekken, maak mijn bed vervolgens op, ik doe mijn kerstlicht aan en vertrek naar de badkamer. Ik neem gelijk de waterkoker mee om te vullen. 

Op de terugweg zet ik die alvast aan zodat Demi straks een lekker bakkie koffie kan drinken. Eenmaal terug in mijn kamer trek ik mijn tweede laag kleding aan. Die bestaat uit een joggingsbroek en een pully. Ik lees voor een tijdje de reacties op de vorige blogs met het gezelschap van Tikka. Wat een super lieve reacties, heel leuk om te lezen! 

Inmiddels komt Demi ook tevoorschijn. Ik heb het ontbijt al klaargezet. Samen eten we op de grond het ontbijtje op. We lopen naar beneden waar ik vervolgens mijn derde laag kleding aantrek; mijn zwarte Adidas hoodie (die is lekker warm) en een skibroek. Ook trek ik twee paar sokken aan, sneeuwschoenen, twee paar handschoenen, een buff die mijn hele gezicht en hoofd bedekt behalve mijn ogen en een gevoerde muts. Samen met mijn jas moet dat warm genoeg zijn. 

We lopen richting de honden waar Ulf de slee al klaar heeft gezet. Binnen in de ruimte waar het voer is, halen we de juiste tuigen/harnassen voor de honden die vandaag trekken. Caisa legt uit hoe we alles voor moeten bereiden voor als we, later in de stage, zelf aan de slag mogen.

Aan de slee zitten twee ankers. Één daarvan zit aan een paal vast en de andere in de sneeuw. De honden weten ook dan ze dan nog niet mogen rennen. We gaan met zeven honden op pad. Ila en Venus voorop, dit zijn de leiders. Achteraan moeten de sterkste honden, omdat zij het meeste gewicht trekken. Dat zijn Börje en Foppa. Daar tussen zitten nog Sky, Vinna en Lily. Deze honden zijn allemaal familie, dus dat is erg leuk! 

We verzamelen de honden. Je begint vooraan en werkt richting de slee toe. Ila, Venus, Sky en Vinna staan al vast als we Lily halen. Lily blijkt een wond te hebben aan haar rechter achterpoot en kan dus niet mee. Caisa belt gelijk de dierenarts en kan gelukkig in de middag terecht. 

In Lily haar plaats komt Marion. We zetten de honden vast aan hun tuig en aan hun halsband zodat ze niet verstrikt raken in het touw. Ulf legt een paar rendiervachten op de slee zodat je lekker warm en zacht zit. 

Alle honden zijn heel enthousiast en hebben zin om te rennen. Dit is ook voor Caisa het eerste ritje van dit seizoen.

Demi en ik nemen plaats op de slee terwijl Caisa beide ankers los maakt. Ze geeft het commando en de honden beginnen te rennen. We gaan heuvel afwaarts richting het ijs, dus we gaan lekker snel! In de bochten moeten we tegen leunen zodat de slee netjes op cours blijft. 

Eenmaal op het ijs is het heel koud. De gure wind snijdt in mijn gezicht. Toch kan ik niet stoppen met lachen. Wat een uitzicht! Onder ons kraakt het ijs. Je hoort de hondenpoten rennen door de sneeuw. Caisa beloond de honden één voor één en ze rennen tevreden verder. De leiders kijken bij elke splitsing even om. Caisa geeft dan aan welke kant ze op moeten. Vandaag doen we een ronde op het meer. Het meer is zo'n zes kilometer breed. De bossen hebben nog niet genoeg sneeuw om daar ook te kunnen sleeën. 

Ik was bijna vergeten om een foto te maken, omdat ik het zo mooi vond en ik lekker zat te genieten. Gelukkig hielp Caisa mij er aan herinneren, want dit is een van de gaafste herinneringen ooit en dat moet wel vastgelegd worden!

 

Eenmaal terug op de farm ging Caisa gelijk met Lily naar de dierenarts terwijl Demi en ik binnen opwarmden. Ik ben aardig warm gebleven gelukkig. Alleen mijn tenen en ogen waren bevroren, maar dat is het meer dan waard. Tijdens het opwarmen, belt de postbode aan. Hij brengt een doos en twee kaarten. En ze zijn allemaal voor mij! De kaarten komen van mijn ouders en oom en tante, heel erg lief! De doos zit vol met lekkers en die heb ik van Sint en Piet gehad. Blijkbaar wisten die ook dat ik in Zweden zit; lekker hoor!

Toen mijn teentjes het weer deden, zijn we de honden gaan voeren. De honden die vanochtend de slee getrokken hebben, krijgen extra water. Nadat we de voerbakken uit de verblijven hebben gehaald, gaan we weer snel naar binnen, want het is toch wel een beetje koud vandaag.

Dan komt Caisa ook terug met Lily. Lily heeft hechtingen gekregen en moet een aantal keer per dag medicatie. Omdat Lily een beetje zielig is, mag ze binnen slapen in het voerhok. Daar is het zo'n 10 graden boven nul. Het verschil moet namelijk niet te groot zijn met buiten en ze moet het niet te warm hebben met haar dikke vacht.

Na de lunch gaan Demi en ik weer naar buiten om Liv te trainen. Liv werd er alleen een beetje dol van en trok mij mee als een slee. Ik kreeg het er in ieder geval wel lekker warm van...

 

Terug binnen zijn Caisa en ik uit gaan zoeken hoe ik hier mijn Ventolin kan krijgen. Door de kou speelt mijn astma helaas weer op, terwijl ik daar al een lange tijd vrij weinig last van heb. Ik had hier niet op gerekend en dus niet zo'n grote voorraad meegenomen. Vanuit Nederland hebben ze digitaal een recept naar mij gemaild. 

Caisa en ik gaan die middag samen op pad met de mail. Het is 45 minuten rijden, dus genoeg tijd om gezellig te kletsen! Bij de apotheek blijkt dat het niet op deze manier kan. Gelukkig ben ik nog niet door mijn volledige voorraad heen. 

Naast de apotheek zit een supermarkt "Maxi". De naam zegt het al; deze supermarkt is super groot! Ze hebben er van alles, niet alleen eten en drinken, maar ook kleding, speelgoed en kantoorartikelen. De crackers zijn goed vertegenwoordigd en hebben een heel pad van tien meter voor zichzelf. De prijzen zijn wel een stuk hoger dan in Nederland. Zeker verse groenten en fruit zijn duur. 

Ik kijk mijn ogen uit met alles wat ze verkopen en ik loop achter Caisa aan richting de kassa. Zo'n grote supermarkt is wel goed voor de stappenteller! 

Na de kassa is er een zitplek en een bar waar je drinken en wat lekkers kan halen. Caisa vraagt of ik zin heb in iets lekkers. (uiteraard heb ik dat, zeker omdat het er zo lekker uit ziet) We doen onze warme jassen uit en gaan gezellig zitten aan een tafeltje met wat lekkers en koffie. Zo'n sociaal moment met koffie en wat lekkers noemen ze hier Fika. Fika is vaak heel uitgebreid. Er worden dan veel lekkere dingen gemaakt en onder het genot van koffie/thee wordt er gekletst. Caisa en ik hadden dus een kleine Fika. 

Na de Fika zijn we nog naar een andere winkel geweest. Hier heb ik twee broeken gekocht; van die wandel/werkbroeken met veel zakken. Die wilde ik al een tijdje en dat had Caisa goed onthouden! Blij van deze gezellige middag reden we terug naar de farm. 

Het was inmiddels al na 19 uur, dus begon Caisa snel met het koken van het avondeten terwijl ik Tikka, Safir en Varja naar binnen liet. Het werden noedels met wat groente en Zweedse balletjes! Ondertussen werd er vanuit Nederland een oplossing gezocht voor mijn Ventolin. 

Na het eten heb ik Lily nog uitgelaten en zijn we vroeg naar bed gegaan, omdat het vandaag best koud was en we veel gedaan hebben kost dat aardig wat energie. Wat een geweldige dag vandaag! 

Reactie plaatsen

Reacties

Pascal Dorsman
3 jaar geleden

Wat een feestdag Benthe.
Super om zo weer meegenomen te worden!

Tanja Rietveld
3 jaar geleden

Leuk dat je ons ze je dag doorneemt! Een superervaring maar broer wat koud!

Roine
3 jaar geleden

Supergave ervaring zeg!

Manon Dorsman
3 jaar geleden

Dat ziet er heel gezellig uit!

Trudi Dorsman
3 jaar geleden

Super leuk weer Benhte om dit te lezen . Je schrijft het zo leuk allemaal.

Jan Luuk van Dijk
3 jaar geleden

Mooi verhaal weer Benthe. Ik ben jaloers. Had graag op die slee gezeten… 😂 Maar of ik die kou er voor over heb…🥴

Conny Schrama
3 jaar geleden

Geweldig om te lezen en voor jou om dit alles mee te maken.. Geniet ervan
Grtjs conny

Levina
3 jaar geleden

Wat een super gave dag Benthe, hopelijk valt het mee met je astma.

Gerlinda
3 jaar geleden

Leuk Benthe! Ik wil ook.🤗

Mariska Lameijer
3 jaar geleden

Gave dag buuf!! En ook heel leerzaam! Wat hebben jullie al veel mogen doen en mogen leren over het reilen en zeilen op de farm, met de honden, over de honden, de harnassen, de tocht zelf... Wauw! Gezellig ook de fika en het sociale deel, naast het harde werken. En geweldig moet dat zijn: de mooie uitzichten... Social (Covid) Distance geen probleem in Zweeds Lapland, één met de natuur, de dieren en het selecte, kleine gezelschap. Geweldig! Ik zou zo met je willen ruilen haha.. maar ik ben de enige niet, las ik al 😅😅 Geniet! En ik hoop dat je niet te veel last hebt van je astma en de ventolin bezorgd kan worden. Slaap lekker Zweden! Groet uit 🇱🇺

Isabelle
3 jaar geleden

Wat een fantastische dag moet dat geweest zijn! Volop genieten voor jou 💜.

Marion Dorsman (moeder Benthe)
3 jaar geleden

Oooooh die tocht en jouw smile!!!
Wat geweldig!!!
Geniet en hopen dat je gauw nog een keertje mag!

marijn
3 jaar geleden

super gaaf om te mogen doen

Nely van Dijk
3 jaar geleden

Lieve Benthe!
Via opa Jan Luuk kan ik je blog nu ook lezen!
Wat ben je een bofkont om dit allemaal te mogen meemaken. Het lijkt me prachtig en ik geniet van je verhalen en de beelden. Dank je wel en lieve groeten! 🙋‍♂️

Rozeblaadje
3 jaar geleden

Leuk!
Volgende keer een live event maken van de tocht 😊!

Dominique
3 jaar geleden

Geweldig hoor om zo'n start van de stage te hebben.

Ineke van der Aar
3 jaar geleden

Wat onwijs gaaf! Die tocht met die slee! Tikje jaloers ben ik wel….super zeg!

Wilrieke
3 jaar geleden

Wat leuk dat je ons o meeneemt op je avonturen. Geniet ervan!

Sandra Peters
3 jaar geleden

Wauw zeg wat bijzonder allemaal!!!
En wat schrijf je lekker!