Koude dagen

Gepubliceerd op 30 november 2021 om 20:00

Als het -20 graden is, moet je veel opwarmen tussen het werk door. Je kan dus niet veel op een dag doen, maar intensief is het wel. Zeker met zoveel lagen kleding.

Tikka

Stina

Safir 

Tikka

Hysén 

Vrijdag op zaterdagnacht heb ik lekker geslapen. Vandaag is het -20 graden! Daarom gaan we pas om 10 uur voeren in plaats van om 9 uur. Om 10 uur is het wat warmer, omdat de zon dan iets hoger staat. Toch ben ik al wakker en knuffel even met Tikka, Safir en Varja. 

Demi en ik trekken onze werkkleren over onze eigen kleren aan. Ik heb gelijk één van de nieuwe broeken (die Caisa en ik gisteren gekocht hebben) onder mijn skibroek aangedaan. Het zijn veel laagjes vandaag. Dat maakt het wat moeilijk om te bewegen. Ik voel me net zo'n Michelin mannetje. Ik waggel naar buiten. Trapjes op en af zijn wat moeilijk, maar ik ben tenminste wel lekker warm. 

We kunnen maar de helft van de gieters meenemen, omdat alles zo snel bevriest. We lopen eerst de ene rij af met voeren, halen nieuwe gieters en dan de andere rij. Sommige verblijven hebben een hoge rand waar je overheen moet stappen. Nou is dat al moeilijk als Michelin, maar er zijn ook honden die precies bij de ingang een gat gegraven hebben. Je kan je wel voorstellen hoe vaak ik de grond een knuffel heb gegeven. Maar nog steeds ben ik wel lekker warm en ik val gelukkig zacht. 

Het was ook weer tijd om de verblijven schoon te maken. Omdat het zo'n lage temperatuur was vandaag moeten we extra hard 'hakken'. Zo hard dat het harkje van Demi kapot vloog. Oeps...
Na het schoonmaken laat ik Lily nog even plassen en wat drinken zonder haar kraag. Dan vluchten we snel naar binnen naar de warmte. Het ruikt al lekker in de keuken. Caisa is lunch aan het maken. We krijgen de overgebleven noedels van gisteren en een broodje met gebakken ei en kaas. Dat gaat er goed in!

Nadat ik de afwas gedaan heb, blijf ik beneden hangen. Ik maak wat woordzoekers en geniet van de muziek die Caisa aan heeft gezet tijdens de lunch. Caisa kookt ondertussen en we luisteren naar wat nummers van Queen. Goede muzieksmaak heeft ze! 

Dan komen er mensen op visite. Ze hebben hun twee honden ook meegenomen. Ik drink een kopje koffie mee en krijg wat lekkers. De vrouw vertelt dat de honden de puppy's zijn van Sue. Sue is een hele lieve hond hier op de huskyfarm. Ze besluiten om even bij haar en de andere honden te gaan kijken. Ik roep Demi om ook even een ommetje te maken. We pakken ons dik in en vertrekken dit maal de andere kant op. Dit is de kant van de weg. In ongeveer 20 minuten ben je bij de weg. We kijken wat rond; allemaal rode huisjes, kinderen op de slee en kerstlampjes in de raamkozijnen. Uiteraard moet ik op de terugweg een stukje 'off-road' lopen. Door dikke sneeuw en over takken manoeuvreer ik mij door het bos naast het pad. We stoppen nog even bij Lily om haar even te laten plassen en dan snel naar binnen. 

Ondanks de kou heb ik het aardig warm van de wandeling. Alleen mijn neus is een beetje bevroren, maar die heb ik toch niet nodig.

Vanuit Nederland is er hard gewerkt om mijn medicatie te kunnen krijgen (mijn dank is groot). Uiteindelijk hebben ze de apotheek hier gemaild met het recept en handtekening. In overleg met Caisa kan ik die maandag gelukkig ophalen. 

Ondertussen is het al tijd voor avondeten. Onze kok Caisa heeft een lekkere linzensoep gemaakt. Daarnaast krijgen we een soort wrap met boter. Het smaakt weer heerlijk zoals elke dag! 

De avonden zijn steeds vrijwel hetzelfde. Demi en ik maken wat puzzels en doen wat kaartspelletjes onder het genot van een kopje thee. Thuis drink ik vrijwel nooit thee, maar hier is het af en toe wel lekker met dit weer. Ik kijk nog een film in bed en dan is het tijd om te slapen. 

 

Zondagochtend wordt Caisa met koorts wakker. Die blijft dus even binnen vandaag. Demi en ik voeren de honden op dezelfde manier als gisteren, eerst de ene kant en dan de andere kant, omdat het nog steeds lekker koud is. In sommige voerbakken is wat water blijven staan van gisteren en dat is nu dus bevroren. Als je de bakken gooit (niet te hard, want dan buigt het ijzer) dan komt het ijs gelukkig los. Zo kan ik de brokjes en medicatie in de bakken doen en Demi er water aan toevoegen. Inmiddels begin ik echt een goede band te krijgen met de (meeste) honden. Ze zijn heel enthousiast als ze je zien. Ze rennen rondjes in hun verblijf en springen tegen je op om je kusjes te geven. (dat zijn veel kusjes op een dag met 60+ honden) 

Ik laat Lily plassen en dan ga ik naar binnen om te lunchen. Het was verder een rustige dag. Uiteraard wel lekker avondeten! Vandaag is het ook eerste advent. Het is een traditie van Caisa om dan fika te hebben. Daar hebben we s'avonds van genoten gezellig aan de keukentafel! Zo'n koude dag is best intensief, dus niet snel daarna was het bedtijd! 

 

Maandagochtend voelde Caisa zich al een stuk beter gelukkig. Om 7.30 uur vertrokken we richting de apotheek in de hoop dat het dit keer wel zou lukken om mijn Ventolin te krijgen. Deze apotheek was iets dichterbij dan degene van afgelopen vrijdag, maar nog steeds genoeg tijd om te kletsen. 

Het duurde even voordat alle gegevens bij de apotheek bekend waren, maar het is gelukt! Het mag dan wel medicatie zijn, maar toch leuk dat het in het Zweeds is; souvenirtje! 

Terug op de farm was het tijd om te voeren. Vandaag zijn Caisa en Ulf niet thuis. Ze gaan de camper stallen ergens landinwaarts. Dat betekend met zijn tweeën voeren. Demi trekt ook haar warme kleding aan en we vertrekken naar buiten. Het voeren verloopt steeds soepeler. Dat betekend dat we nog wat tijd over hebben om de verblijven schoon te maken. Halverwege zijn we gestopt. Het begon te sneeuwen en het was tijd voor lunch. 

Na de lunch en de afwas zijn we gelijk weer naar buiten gegaan om de andere verblijven schoon te maken. We besloten de middag buiten te blijven en de jonge honden weer te trainen. Deze middag hebben we Liv, Teo, Hysén, Ravelli en Messi getraind met de harnassen/tuigen om. Liv wilde graag zelf rennen en wist zichzelf uit haar harnas te wurmen. Gelukkig lopen de honden niet weg. Samen met Sue heeft ze even lekker gerend en kwam ze vanzelf weer terug haar verblijf in voor wat knuffels. 

De laatste twee honden hebben we in het donker getraind. Na de spullen opbergen en Lily uitlaten zijn we dus snel naar binnen gegaan. Ik sprong gelijk even onder de douche na zo'n lange dag buiten is dat wel lekker. Nadat Demi ook onder de douche geweest was, kwamen Caisa en Ulf weer thuis. Caisa begon gelijk aan het avondeten. Vandaag stond er macaroni met tomatensaus op het menu. Na het avondeten hebben we nog een wasje gedraaid. Het was een wasmachine vol met thermokleding. Met dit koude weer verslind je aardig wat kleding, dus het is fijn dat we af en toe wat mogen wassen.

 

Dinsdagochtend hebben we met zijn drieën de honden gevoerd. Caisa schept alle voerbakken vol met brokken terwijl Demi en ik er water bij doen en de voerbakken aan de honden geven. Het voer is bijna op. We gebruiken per dag ongeveer 2/3 zakken brokken van 15 kilo. We helpen Ulf met de lege zakken afvoeren. We doen alle zakken in de aanhanger en hij verbrandt ze verderop op hun terrein. Opgeruimd staat netjes. 

Caisa laat ons ondertussen de andere gebouwen op het terrein zien. In de zomer runnen ze een café. Het ziet er superschattig uit. Het is volledig van hout. Alles is leuk versierd met kaarsjes, kleedjes en vachten. Ook mochten we even kijken in het gebouwtje waar de gasten van de sledetochten in de winter kunnen eten. Wederom super leuk ingericht! 

 

Na de lunch zijn Demi en ik weer begonnen met het trainen van de jonge honden. Dit keer zijn we achteraan begonnen zodat niet steeds dezelfde honden in het donker nog uit hun verblijf moeten. De trainingen gingen super goed! De honden raken gewend aan het dragen van de harnassen/tuigen en vinden het leuk om te trekken. We waren op tijd klaar en hebben nog wat geknuffeld met de honden. Net voordat het donker werd, zijn we nog een stukje richting de weg gaan lopen om de tenen een beetje op te warmen. 

Terug binnen heeft Demi cup-a-soup gemaakt en ben ik onze sokken in een handwasje gaan wassen. Als er geen bruin water meer afkomt, weet je dat je ze goed gewassen hebt. 

De avond vulde zich met een kaartspelletje. Nadat we geen kaarten meer konden zien, zijn we naar bed gegaan. Morgen mogen we weer met de slee, maar nu eerst slapen! 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Jan Luuk van Dijk
3 jaar geleden

Een koude toestand daar, maar door jouw verhaal krijg je er wel een warm gevoel bij.

Gerlinda
3 jaar geleden

Leuk weer Benthe!

Mariska Lameijer
3 jaar geleden

Leuke update weer Benthe πŸ€—
Ik keek er echt naar uit βœοΈπŸ‘

Marion Dorsman (moeder Benthe)
3 jaar geleden

Ik zie alles zo voor me!
Top verhaal!

Pascal Dorsman
3 jaar geleden

Leuke dagen dames,
Op naar nog meer avonturen!

Veel plezier en nu al benieuwd naar de volgende blog.....

Manon Dorsman
3 jaar geleden

Als ik het zo lees, ben je net een tuimelaar met al die kleding aanπŸ˜„. Leuk om te lezen, hoor!

Conny Schrama
3 jaar geleden

Brrrr wat koud!!
Maar wat leuk om je verhalen te lezenπŸ‘πŸ’›

Trudi Dorsman
3 jaar geleden

Leuk verhaal weer , michelin mannetje ik geniet hier echt van . Dank weer voor je verhaal super leuk.🌲
.

;)
3 jaar geleden

Leuk verhaal en leuke foto`s.
Pas maar op jij bijna net zo groot als de hondjes, straks zit de verkeerde binnen ;)