De eerste gasten

Gepubliceerd op 5 december 2021 om 20:00

Het is nog laagseizoen hier. Dat betekent dat het nog vrij rustig is met de werkzaamheden en gasten. Je zou denken: er ligt sneeuw dus is het hoogseizoen. Echter zijn de meeste klanten er in februari en in maart voor een sledetocht. 

Jaja een stroopwafel

Het is woensdagochtend. Vandaag staat er een sledetocht op het programma. Dit is nog een training voor de honden, want morgen komen de eerste gasten van dit seizoen. 

Dirk en Monica (uit Nederland) kwamen ook. Op de eerste tocht van vandaag gingen Caisa en ik voorop met de slee, gevolgd door Demi en Dirk op een andere slee. Beide sleeën met acht honden. Het was een mooie tocht. Vooral de gekleurde lucht die achter de met sneeuw bedekte bomen te zien is, blijft mooi. De zon komt laat op en gaat vroeg onder, waardoor je de hele dag van de mooie gekleurde lucht kan genieten. En de lucht is toch elke dag een beetje anders.

Nadat alle honden weer in hun verblijf waren, hebben we een nieuw team voorbereid zodat Monica (en ik) ook nog een tocht kon maken. Demi heeft ondertussen alvast het voer klaargezet. We hebben, toen Monica en ik terugkwamen, dan ook gelijk gevoerd. De honden die gewerkt hebben, krijgen tijdens het voeren, een extra bakje water na de inspanning. Vaak drinken ze hier niet uit en eten ze liever sneeuw. 

Het was al best laat wat betekent dat het ook al bijna donker wordt. Toch was het vandaag ook de dag dat de verblijven schoongemaakt moesten worden. We waren pas in het donker klaar met drollen weghakken. We begonnen het dan ook aardig koud te krijgen. De handschoenen worden tijdens het werken nat van de sneeuw en restjes water uit de voerbakken. Met zo'n temperatuur bevriezen ze dan ook gelijk. Op een gegeven moment kan je dus niet meer je vingers bewegen, omdat de handschoenen nog maar op één stand kunnen. Beetje lastig werken.

Binnen stond curry rijst op ons te wachten. Dat ging er na een koude dag goed in. De rest van de avond heb ik niet zoveel gedaan; beetje gepuzzeld en gebeld. 

 

Het is donderdagochtend. Eindelijk is het zo ver. De eerste gasten van het seizoen! Er kwamen vier gasten. Twee van hen waren Nederlands en de andere twee kwamen uit Duitsland. Ze studeren met zijn vieren in Stockholm. Er kunnen vier mensen op een grote slee, maar met twee sleeën is natuurlijk veel leuker. Vandaar dat Monica ook kwam om twee gasten mee op sledetocht te nemen. 

Terwijl Caisa, Monica en de gasten het ijs op gingen, hebben Demi en ik alvast het voer klaargezet. Het begon ondertussen aardig hard te sneeuwen, dus zijn we in het hok van de sleeën gaan schuilen totdat ze terug kwamen. 

Eenmaal terug hebben we de honden weer in hun verblijven gedaan en de sleeën opgeruimd. De lunch was hetzelfde als gisteravond, dus dat hoefden we alleen nog maar op te warmen. Caisa zorgde ondertussen voor de gasten. 

Na de lunch zijn we de honden gaan voeren. We kwamen helemaal wit van de sneeuw terug. Het was niet zo koud vandaag, maar wel veel sneeuw, waardoor je nat wordt en dat is wel een beetje koud. 

Binnen konden we lekker opdrogen tijdens een spelletje en een kopje thee. 

Het duurde niet lang totdat het avondeten klaar was. Ik kreeg van te voren al een appje van Caisa dat we boerenkooltaart zouden eten. Ja je leest het goed; boerenkool in Zweden. Tot onze verbazing smaakte het heerlijk. De taart bestond voornamelijk uit boerenkool met geitenkaas. Ook kregen we gekruid brood dat ze hier tijdens de kerstperiode eten. Vol van al dit lekkers zijn Demi en ik gaan douchen en hebben we een film gekeken voor het slapen gaan. 

 

Vrijdagochtend kreeg ik te horen dat er ineens gasten kwamen. Snel uit bed dus! Demi en ik hebben eerst snel de verblijven schoongemaakt. We waren nog niet helemaal klaar, maar de gasten kwamen al. Ulf had de slee al klaargezet en Caisa had de harnassen al gepakt. De twee gasten waren een koppel uit Duitsland die hier in Zweden op vakantie zijn. Erg aardige mensen! Na wat uitleg over de honden vertrokken ze het ijs op samen met Caisa. Demi en ik maakten de overige verblijven schoon. De slee kwam al snel terug, dus we moesten aan het werk. Alle honden terug in het verblijf, harnassen opruimen, rendiervacht opruimen(daar zit je op), kabels waar de honden aan zitten en de slee zelf. 

Tijd voor lunch! De lunch van vandaag bestond uit pannenkoeken met zelfgemaakte jam. Dat smaakte erg lekker! Na onze lunch mochten ook de honden eten. We hebben gelijk nog wat geknuffeld, want ze zijn heel lief.

S'avonds hebben we weer twee films gekeken terwijl Caisa in het restaurant(van een vriendin) werkte. Het sneeuwde die avond en nacht enorm veel. Het blijft toch mooi om te zien ook al zien we hier elke dag sneeuw. 

 

Zaterdagochtend lag er dan ook een dik pak sneeuw. We liepen naar buiten met een hele mooie roze lucht. Tijdens het sneeuwschuiven hebben we daar uitgebreid foto's van gemaakt. We schepten het sneeuw weg voor de ingang van elk verblijf zodat we 'normaal' kunnen lopen. Er lag al sneeuw, maar met deze nieuwe laag wordt het aardig zwaar om te lopen. Tijdens het voeren hebben we dus aardige beenspieren ontwikkeld. Alle emmers brokken en gieters met water moesten we los tillen aangezien de kar niet meer door de sneeuw heen kwam, dus ook de armspieren kwamen aan bod.

We hadden een lekkere warme lunch verdiend; Nikkaluokta soep en crackers. Ook al was de ochtend al een work-out, ik wilde mij aan mijn voornemen houden om twee keer per dag naar buiten te gaan. Ik besloot om mijn camera mee te nemen. Ik heb wat foto's gemaakt van Demi en de honden. Foto's maken met dikke handschoenen kan niet. Mijn vingers waren dus aardig bevroren en begonnen best een beetje pijn te doen. Snel weer naar binnen dus. Helaas heb ik maar een paar foto's kunnen schieten. 

Binnen konden mijn bevroren handjes gelukkig ontdooien. De rest van de middag en avond zijn we lui geweest en hebben we twee films gekeken na het avondeten. 

 

Na een goed nachtje slapen was het 5 december. Hier geen Sinterklaas. Maar wel sneeuw en gasten vandaag! Demi en ik hebben eerst even een ontbijtje gegeten en onze werkkleding aangetrokken. Het was heel koud vandaag (-18 graden) dat is flink een verschil met gisteren. Voordat de gasten kwamen, moesten we eerst de verblijven schoonmaken. Alle drollen waren aardig vastgevroren, dus we moesten weer hakken. Inmiddels ben ik een expert in het zien of de drol al bevroren is of dat de drol nog vers is. Je zou denken; maakt niet uit, poep is poep. Maar als je zo hard aan het hakken bent en je ineens in een verse drol hakt, dat vliegt dat omhoog. Laat ik nou geen lopende drol willen worden. Uiteraard is dit al een aantal keer fout gegaan. 

De gasten van vandaag kwamen uit Groot-Brittannië en zijn collega's. Hele aardige mensen die ook de honden erg leuk vonden. Na de sledetocht hebben we weer alles opgeruimd, geluncht en de honden gevoerd. Nadat we de voerbakken uit de verblijven gehaald hadden, zijn we snel naar binnen gegaan, omdat het erg koud was. We hebben binnen lekker opgewarmd en avondeten gegeten. 

Vandaag is het tweede advent. Dat betekent dat we weer lekker fika hebben gekregen in de avond! Voor fika kregen we een zelfgebakken bananencake en wat gevulde speculaas uit Nederland. Caisa vertelde gelijk het plan voor morgen. Morgen gaan we shoppen in Piteå. Maar nu eerst een slaapje doen!

Tikka

Safir en Tikka

Reactie plaatsen

Reacties

Jan Luuk van Dijk
3 jaar geleden

Ha Benthe. Het blijft leuk je te volgen, alhoewel niet elke dag even spannend is. De dagelijkse dingen zijn ook anders dan hier.
Maar.... de tijd gaat daar ook langzamer?? Hier zijn we al een week verder 😃

Pascal Dorsman
3 jaar geleden

Leuk weer Benthe.
Altijd leuk om er op deze manier bij te zijn ❄️❄️❄️

Marion Dorsman (moeder Benthe)
3 jaar geleden

Weer heerlijk bijgelezen!!!
Lopende drol😂💩

Levina
3 jaar geleden

Heerlijk leesvoer weer Benthe.
Wel koud zeg bbbrr -18
Hopelijk op meer klanten dat brengt een beetje afwisseling

Gerlinda
3 jaar geleden

Weer leuk Benthe!

Manon Dorsman
3 jaar geleden

Echt heel leuk om te lezen!!
Heb het idee er een beetje bij te zijn!!

Mariska
3 jaar geleden

Ontzettend leuk om te lezen hoe jouw dagelijkse leventje in een heel andere cultuur en omgeving er nu uit ziet! Leuke foto' s ook weer 😃 Die maken je verhaal nóg levendiger. Hoe was het shoppen in Piteå? .. Kleine, gemoedelijke winkeltjes her en der verspreid of echt ook een winkelcentrum(pje). Geen idee hoe groot Piteå is, ik ga eens googlen. Lang leve google, en lang leve internet en blogs 😄 want het is interessant en leuk om het met je mee te beleven. Bij jullie minus 20 graden, in Nederland volgende week plus 10 🙃😅 Ik heb liever een Zweeds-Laplandse winter hoor 😍 Geniet van alles buuf! Groetjesssssssssssss 😘

Jannie Liefaard
3 jaar geleden

Hallo Benthe,
Je blog hier thuis voorgelezen en de foto’s samen met oom Ton bekeken.
Wat ben je in een andere wereld!
Die luchten zijn zeker schitterend.
En zomaar sledetochten meemaken!
Zo’n bijzondere ervaring.
Iets om nooit meer te vergeten.
Groetjes,
oom Ton & tante Jannie