Shoppen in Zweden

Gepubliceerd op 7 december 2021 om 20:00

"Ik dacht dat we morgen wel even kunnen shoppen in Piteå." Zo klonk het gisteravond na het eten. Natuurlijk kan ik daar geen nee op zeggen. Ik ben heel erg enthousiast; we mogen shoppen in Zweden! 

Het is maandagochtend, iedereen is vroeg wakker. We voeren snel de honden zodat we langer de tijd hebben om te shoppen. We kleden ons na het voeren eerst om, want we willen niet naar hond ruiken. Demi en ik hebben gelijk keuze stress. We gaan voor het eerst weer de bewoonde wereld in; wat trek je dan ook al weer aan? Het is -22 graden vandaag, dus ik trek een schoon setje thermo-kleding aan. Daaroverheen een broek en een blousje. Goed genoeg. Demi en ik staan beiden voor de kleine spiegel in de badkamer en doen een poging om ons haar iets te fatsoeneren.

Aangezien er overal sneeuw ligt en het glad is, besluit ik om mijn bergschoenen aan te doen. Ik ben blij dat ik die meegenomen heb; ze zijn niet zo lomp als sneeuwschoenen, maar hebben genoeg profiel voor in de sneeuw. 

In Piteå is alles mooi versierd. Midden op een plein staat een grote kerstboom. Over de winkelstraten hangen lampjes en aan de muren hangt kerstdecoratie. 

Caisa laat zien waar alle winkels zijn en wat ze er ongeveer verkopen. We zijn pas een paar winkels ingegaan als we stoppen bij een cafeetje voor fika. Als bedankje, voor ons verblijf hier, heb ik getrakteerd. Daarop kreeg ik de reactie dat ik slechte beoordeling krijg voor deze stage, maar dat is het waard (uiteraard is dit een grapje). Tijdens de fika hebben we om wat feedback gevraagd over hoe wij het tot nu toen doen. Gelukkig gaat het goed. We zijn rustig in de omgang met de honden en dat vond ze heel fijn. Een hele goede feedback dus!

Blij van de feedback en fika trokken Demi en ik erop uit terwijl Caisa de boodschappen ging doen. We hadden het idee om wat cadeautjes te kopen voor onder de kerstboom voor Caisa en Ulf. Dat was nog moeilijk ook, want waar vind je wat leuks? Er zijn niet veel winkels als de Xenos of Action die leuke kleine dingetjes verkopen, dus moesten we goed zoeken. Uiteindelijk zijn we goed geslaagd. We zijn letterlijk van winkel naar winkel gerend om maar zoveel mogelijk te kunnen zien. 

Ook voor onszelf hebben we wat leuks gekocht als souvenirtje. We stonden net bij de laatste winkel af te rekenen toen Caisa belde dat ze klaar was met boodschappen doen. Tijd om terug te gaan. 

Terug op de farm gingen Caisa en Ulf weg en kwamen later die avond terug met pizza! Dat ging er goed in. De fika kwam niet veel later. Ik heb dus met een aardig vol buikje geslapen. 

 

Dinsdagochtend hebben we eerst de hokken schoongemaakt voordat de acht klanten kwamen. De gasten/klanten kwamen uit Spanje. Monica kwam weer helpen zodat alle klanten tegelijk konden sleeën. Demi en ik hebben ondertussen het voer klaargezet en gelijk gevoerd toen ze terug kwamen van de tour. 

Tijdens onze eigen lunch vertelde Caisa dat ze met haar dochter in Luleå zou gaan winkelen en vroeg of wij zin hadden om mee te gaan. Uiteraard gingen we graag mee. Snel even omkleden dus. 

In Luleå gingen Demi en ik samen op pad. Deze stad is nog groter dan Piteå. Dus hebben we nog meer haast. Samen rennen we van winkel naar winkel om zoveel mogelijk te kunnen zien. Steeds jas open en jas dicht, want binnen en buiten schelen 40 graden in temperatuur.

Bij een van de winkels spotten we het merk: Norrland. Caisa heeft hier een heel gaaf shirt van, dus we moesten even een kijkje nemen. Het is niet bij even kijken gebleven. Ik wilde alles kopen. Uiteindelijk heb ik een hoodie en twee shirts gekocht. Het is een typisch Zweeds merk, dus het is gelijk een leuk aandenken aan de tijd hier. 

We hebben nog wat typische Zweedse snacks gekocht om te proberen en wat praktische dingen die we thuis vergeten waren. Halverwege hebben we nog wat te eten gehaald; brandstof na het rennen. Ik keek mijn ogen uit over alle spullen en vooral de prijzen ervan. Ongeveer alles is duurder dan in Nederland. Uiteindelijk niet heel veel duurder gelukkig. Tot mijn verbazing was de deodorant een stuk goedkoper hier dan in Nederland. In Nederland betaal je daar tegenwoordig zo'n 5 euro voor (zonder korting) en hier slechts 2 euro voor dezelfde deodorant. 

Ik vind de kledingstijl hier erg leuk. Ik hou wel van outdoor kleding en iedereen loopt daar in hier in Zweden. Ook geruite blouses zijn veel terug te vinden. Ik moest dus aardig mijn best doen om niet alles te kopen. Het wordt denk ik 6 lagen kleding aan doen op de terugreis aangezien mijn koffers al vol zaten op de heenreis. 

Eenmaal donker gingen we weer terug naar huis. Lily haar hechtingen mochten er vandaag uit. Ze mocht dus even naar binnen waar we de keukentafel hadden omgebouwd tot behandeltafel. Haar pootje ziet er goed uit gelukkig en ze hoeft nog maar een paar dagen medicatie. 

Na het avondeten hebben Demi en ik de voerbakken nog uit de verblijven gehaald in het donker en de avond afgesloten met een spelletje, thee en Oreo's. 

Reactie plaatsen

Reacties

Jan Luuk van Dijk
3 jaar geleden

Geweldig dat jullie nu wat meer van Zweden hebben gezien. Bedankt voor je verhaal.

Mariska
2 jaar geleden

Leukkkkkkkk!!
Je shop-verhaal vanuit Zweeds Lapland ๐Ÿ˜ƒ
Ik was er al benieuwd naar toen je laatst kort iets schreef over jullie bezoek aan apotheek, supermarkt en fika. Gelijk gegoogled toen naar de plaatsjes. Maar met het verhaal en foto' s van jou zie ik het helemaal goed voor me ๐Ÿ˜ƒ Bedankt voor het delen van dit voor mij onbekende stukje wereld! Hartstikke leuk!! Fijne zaterdag buuf! Geniet van je leventje daar! ๐Ÿ˜โ›„๐Ÿ•โ€๐Ÿฆบ๐Ÿฆฎ